Projekt miniskanzenu drevených chrámov prechádza do svojej 2. etapy

17.03.2013 Sabinov

Ľutina 17. marca (TASR) - V areáli Baziliky minor v Ľutine, okres Sabinov sa v marci začali práce na výstavbe druhej etapy miniskanzenu drevených chrámov. Hlavnou myšlienkou projektu pod názvom Miniskanzen drevených chrámov – II. etapa, je priblížiť drevené chrámy ako duchovné a kultúrne pamiatky širokej verejnosti a na jednom mieste prezentovať sakrálnu architektúru širšieho okolia.
„V prvej etape projektu, v období od mája do decembra 2011, bol upravený terén miniskanzenu, vybudovaný oporný múr, chodníky a osvetlenie a bolo inštalovaných desať miniatúr drevených chrámov z okolia Sniny a Humenného v mierke 1:10,“ priblížil Daniel Dzurovčin z organizačného výboru projektu. Gréckokatolícka cirkev, farnosť Ľutina, pokračuje vo svojom zámere doplnením miniskanzenu ďalšími desiatimi maketami drevených chrámov, tentoraz z okresu Bardejov, spolu s oplotením areálu miniskanzenu, vybudovaním chodníkov a osvetlenia.
„Súčasťou plánovaných aktivít je aj pracovný workshop u cezhraničného partnera, tvorba a distribúcia propagačných materiálov a publicita projektu. Vyvrcholením projektu je slávnostné otvorenie II. etapy miniskanzenu, ktoré je naplánované na august tohto roku,“ upozornil Dzurovčin. Cezhraničným partnerom projektu je poľská Caritas Diecezji Rzeszowskiej, ktorá je zriaďovateľom miniskanzenu drevenej architektúry poľsko–slovensko–ukrajinského pohraničia v obci Myczkowce. Tento park miniatúrnych chrámov otvorili v roku 2007 a nachádza sa v ňom 140 makiet drevených chrámov.
Projekt miniskanzenu v Ľutine je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátnym rozpočtom v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.
 

Vyberte región